De voordelen van het gebruik van heggen als hekken

Misschien ben je op zoek naar een nieuwe manier om uw tuin af te bakenen, of misschien wilt u gewoon een verandering. Hoe dan ook, als u deze blog leest, is er een kans dat u zich afvraagt of u een haag in plaats van een hek moet gebruiken als afscheiding voor uw tuin.

Hagen als afrastering kunnen veel voordelen bieden voor uw tuin, meer dan alleen esthetiek. Blijf lezen om te ontdekken waarom hagen uitstekende afrasteringen kunnen zijn voor uw tuin.

Het gebruik van een haag in plaats van een hek is goed voor het milieu

Hagen bieden onderdak aan veel soorten dieren, zoals bijen, vlinders, egels en meer. Ze bieden een toevluchtsoord voor deze dieren, met name in meer stedelijke gebieden. Ze verschaffen hagen voor nesten en vormen een uitstekende voedselbron voor verschillende vormen van wildlife.

We hebben een expert van gevraagd waarom hagen zo belangrijk zijn voor het ecosysteem:

"Hagen in stedelijke of bebouwde woongebieden bevorderen de verbinding en bieden een corridor naar het bredere landschap waarvan wildlife profiteert. Hagen kunnen botanische en structurele diversiteit bieden die ten goede komt aan tal van dieren in de vorm van: beschutting en mogelijkheden voor bevoorraden voor beschermde diersoorten zoals de hazelmuis, broedende vogels, ongewervelde soorten, reptielen, dassen, egels en vleermuissoorten.”

"Vleermuizen gebruiken onverlichte hagen als vliegroutes om te navigeren wanneer ze aan het bevoorraden en socialiseren zijn. Hagen bieden voedsel voor ongewervelde soorten, wat op zijn beurt voedsel oplevert voor de geliefde zoogdieren en vogels. Hagen zijn een zeer nuttig kenmerk bij het verbinden van leefgebied om een mozaïek te creëren waarlangs wildlife kan reizen. Hagen voor wildlife kunnen voor ons worden gezien als equivalenten van snelwegen." - Chloe Balmer, ecologisch expert.

Maar de milieuvoordelen van hagen beperken zich niet tot wildlife. Een andere reden waarom hagen een uitstekend alternatief zijn voor tuinhekken, is dat ze de luchtkwaliteit verbeteren. Net als de meeste andere planten helpen ze luchtvervuiling in de atmosfeer verminderen, tot wel 63%! Dit is met name gunstig wanneer hagen worden gebruikt in tuinen naast drukke wegen, waar ze helpen bij het bestrijden van vervuiling in de lokale omgeving. Het is dan ook geen wonder dat er wordt opgeroepen om tuinhekken te vervangen door hagen!

Hagen gebruiken voor privacy

Wanneer mensen een afscheiding voor privacy willen toevoegen, denken ze meestal meteen aan hekken. Maar hier bij Henchman denken we dat hagen net zo goed werken. Hoewel je moet wachten tot de plant groeit, zijn er veel snelgroeiende struiken die prachtige barrières voor je tuin kunnen vormen.

Snelgroeiende struiken voor privacy

Er zijn veel planten waaruit je kunt kiezen om je tuin af te sluiten:

  • Vuurdoorn (Pyracantha) - een uitstekende keuze als je een haag voor beveiliging wilt laten groeien, omdat dit een stekelige struik is die ook vrij dicht is, ideaal als barrière.
  • Gewone vlier (Common Elder) - deze plant heeft geurige bloemen en vlierbessen om van te snoepen (als ze gekookt zijn!).
  • Eucalyptus - een populaire struik die snel ruimte kan vullen.
  • Limoenbloesem (Mock Orange) - verwacht snelle groei, dichte, donkere bladeren en witte bloemen in de zomer.

Als je een van de bovenstaande planten kiest, groeien ze uit tot prachtige hagen die goed werken als tuinafscheiding.

Snelgroeiende groenblijvende struiken

Groenblijvende struiken zijn ook populaire planten voor snelgroeiende hagen:

  • Rode Glansmispel (Photinia Red Robin) - als je een heldere, kleurrijke haag wilt, dan is dit de struik voor jou.
  • Escallonia - deze groenblijvende struik heeft witte, roze of rode bloemen tijdens de zomermaanden.
  • Mexicaanse Oranjebloesem (Mexican Orange Blossom) - perfect voor hagen, deze plant heeft donkergroene bladeren en stervormige bloemen.
  • Portugese Laurier (Portuguese Laurel) - een donkere groenblijvende struik met puntige, glanzende bladeren.

Elke plant heeft zijn eigen uiterlijk en geur, wat betekent dat je genoeg keuze hebt als het gaat om snelgroeiende privacy hagen.

Haag versus hekken - kostenoverwegingen

Voor de helft van de kosten van een hek kun je een nieuwe haag in je tuin planten. Je hoeft je geen zorgen te maken over vervangingskosten later, want je struiken zullen alleen maar gedijen als ze goed worden verzorgd (daar komen we later op terug). Hekken kunnen worden beschadigd door de elementen en er in het algemeen versleten uitzien als ze er al lange tijd staan, meestal rond de 15-20 jaar.

Hoewel hekken goedkoop lijken, kunnen de kosten oplopen als je bedenkt hoeveel het zou kosten om een hek rondom een tuin te plaatsen. Het leggen van hagen kan goedkoper zijn, vooral als je het zelf doet. De goedkoopste manier om een haag te planten is door een haag met blote wortel te planten tijdens het hoogseizoen (november - februari).

Een haag gebruiken als afscheiding betekent een betere windbreker

Als je in een gebied woont waar het erg winderig is, dan zorgen hagen voor effectieve windbrekers voor uw tuin. Een windbrekende haag vertraagt eenvoudigweg de wind en verspreidt deze door uw tuin, waardoor vochtverlies voor planten wordt verminderd en de groei wordt verbeterd.

Hagen zijn een effectievere windbreker omdat ze alleen wat wind doorlaten. Houten hekken daarentegen zijn eerder vatbaar voor sterke windstoten.

De beste hagen voor windbrekers

Als u een haag om redenen van windbescherming kiest, probeer dan de volgende planten te planten:

  • Leylandii - een snelgroeiende haag die zeer resistent is tegen plagen.
  • Monterey Cipres - een gouden, geurende conifeer die rechtop groeit.
  • Gouden Liguster (Golden Privet) - dit is een plant met heldergroene bladeren die witte bloemen tijdens de zomer produceert.
  • Thuja Brabant - een bossige plant die zeer tolerant is voor sterke windstoten.
  • Westelijke Rode Ceder (Western Red Cedar) - een heldergroene, geurige plant.
  • Thuja Smaragd - dit is een nettere struik die zeer weinig onderhoud vergt.

Hagen als omheining onderhouden

Velen nemen aan dat hagen veel werk vergen, maar meestal zijn hagen vrij eenvoudig te onderhouden. Terwijl nieuwe hagen in het begin misschien wat meer snoeiwerk nodig hebben, hoef je ze, eenmaal goed gevestigd, hooguit een of twee keer per jaar te snoeien. Zoals we eerder al hebben genoemd, hebben hekken vaak een opfrisbeurt nodig - of zelfs vervanging - na verloop van tijd. Je hoeft je haag alleen af en toe te snoeien gedurende de rest van zijn levensduur.

Naarmate je haag groter wordt, heb je het juiste gereedschap nodig om je haag op een veilige en stevige manier te onderhouden. Je hebt een hoogwaardige heggenschaar nodig, maar ook veiligheidsuitrusting. Bij Henchman hebben de perfecte ladder om dit uit te voeren. De ladders, zoals onze betrouwbare driepoten, die we specifiek hebben ontworpen om je veilig te houden op oneffen terrein.

Het investeren in de juiste gereedschappen kan je helpen om van je haag een aantrekkelijk alternatief voor een tuinhek te laten groeien, waar je jarenlang profijt van zult hebben.

Om meer te weten te komen over veilige snoeitechnieken, de beste snoeitijden en waar je op moet letten, lees onze snoeigids voor hagen voor alle informatie die je nodig hebt.

Nog steeds niet zeker? Probeer dan een combinatie van een hek en een haag!

Velen kiezen ervoor om zowel hekken als hagen te gebruiken, dus als je echt niet kunt beslissen, waarom dan niet voor beide gaan?

Het laten groeien van een haag tegen een hek combineert de voordelen van zowel hagen als hekken. Je hebt de directe beveiliging van een hek, maar met betere privacy en meer milieuvoordelen dankzij de haag. Dit werkt ook voor mensen die hagen te eenvoudig vinden - met het hek kun je de uitstraling van je afscheiding aanpassen aan wat je wilt.

Bij het planten van een hek met een haag, zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen zit zodat je de haag goed kunt snoeien en onderhouden.

Onderhoud uw tuinhaag met Henchman

Henchman heeft de ladder die je nodig hebt om uw gevestigde haag blij en gezond te houden. Deze tuin ladders helpen om het bijhouden van jouw haag een eenvoudige taak te maken voor tuiniers en doe-het-zelvers.

Ontdek ons assortiment ladders hier, of neem contact met ons op voor meer informatie.