Stedelijk tuinontwerp: Ideeën om uw ruimte van een kleine tuin optimaal te benutten

Of je nu in de stad woont of gewoon niet veel ruimte hebt om mee te werken, kleine tuinen mogen je niet beperken als het gaat om tuinontwerp. We weten allemaal dat tuinen een vorm van toevluchtsoord bieden voor degenen onder ons met groene vingers, en daarom hebben we deze gids geschreven om wat inspiratie te bieden voor kleine tuinen. Je moet misschien wat creatiever worden, maar met onze tips heb je een prachtige stadstuin waar je trots op kunt zijn.

Wat is het verschil tussen stads tuinieren en landelijk tuinieren?

Het eerste verschil tussen stedelijke en landelijke tuinen is uiteraard de omvang en de omgeving. Steden hebben minder ruimte dan dorpen, met meer mensen en huisvesting om te accommoderen. Er blijft vaak minder ruimte over voor stadstuinen waar je aanvankelijk misschien geen idee hebt wat je ermee moet doen.

Je kunt hoge muren aan beide zijden van je tuin hebben, waardoor er meer schaduwrijke plekken ontstaan waar de zon niet helemaal bij kan. De grond kan ook verschillen van landelijke gebieden, als gevolg van vervuiling door bouwwerkzaamheden en oude planten.

Stadstuinen hebben ook vaker last van zonnebrand - hitteschade aan planten. Dit is te danken aan de hoeveelheid beton en stoeptegels in steden, die de warmte lange tijd vasthouden.

De bovengenoemde verschillen kunnen lijken op aanzienlijke hindernissen voor het ontwerpen van je stedelijke tuin, maar laat je er niet door afschrikken! Hieronder hebben we alle handige tips die je nodig hebt om de kleine tuin van je dromen te creëren.

Ideeën voor het ontwerpen van een kleine tuin

Kleine stedelijke tuinruimtes kunnen vaak inspiratieloos aanvoelen. Je kijkt er misschien naar en denkt dat er echt niet veel mogelijk is met de ruimte die je hebt. Maar er zijn eindeloze mogelijkheden als het gaat om het creëren van een mooie kleine tuin, zoals:

● Verhoogde bloembedden - goed voor ruimte
● Verzonken of verhoogde tuin
● Mini-buitenhaard
● Moestuinperceel
● Verticale tuinelementen, ideaal voor stedelijke tuinen, omdat ze afleiden van massieve muren en ruimte creëren
● Klimplanten langs een hek of de zijkant van je huis
● Binnenplaatsen / terrassen
● Binnen buiten - het ontwerpen van je tuin als een verlengstuk van je huis
● Permacultuur - werken met natuurlijke elementen

Je kunt verder nog volop tuininspiratie vinden voor kleine ruimtes op sites zoals Pinterest, of inspiratie vinden in tijdschriften en tuinboeken. Maar laten we eerst nog verder doorlopen wat je niet moet vergeten als je je tuin gaat inrichten.

Hoe ontwerp je een stedelijke tuin

Bij het ontwerpen van je kleine stadstuin zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

● Ten eerste moet je een idee hebben van wat je wilt dat je tuin wordt - hoe ga je de ruimte gebruiken? Hoe wil je dat het eruitziet? Hoe vaak ga je het gebruiken?
● Je moet ook nadenken over de grootte. Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen met een kleine tuin, wil je deze ook niet te vol zetten of planten of bomen toevoegen die uiteindelijk je ruimte zullen overgroeien. Tenzij je planten kweekt om je privacy te vergroten, raden we aan om grote struiken te vermijden. Je kunt hier een aanbevolen lijst van planten voor stedelijke tuinen vinden.
● Deel je tuin op in 'zones' als je meerdere doeleinden voor hebt. Als je bijvoorbeeld je eigen groenten kweekt, wil je een ruimte die speciaal is ontworpen voor dit doel, weg van een sociale ruimte waar mensen mogelijk op de grond kunnen lopen. Je kunt een aparte zone hebben voor het opbergen van tuingereedschap, uit de weg zodat het niet te veel interferentie veroorzaakt met je ontwerp.
● Denk aan het uitzicht vanuit je raam. Als je bijvoorbeeld hebt te maken met nat en winderig weer, zullen er veel momenten zijn waarop je alleen maar naar de tuin kan kijken in plaats van er tijd in doorbrengen. Je wilt dus misschien je belangrijkste kenmerk plaatsen waar je het van binnenuit kunt zien.
● Er zijn ook een paar tuin kenmerken die wel of niet zo goed werken in een stedelijke omgeving. De planten die je wilt kweken, zullen worden beïnvloed door de blootstelling aan de zon - zoals we eerder hebben gezegd, kunnen sommige delen van een stedelijke tuin behoorlijk in de schaduw liggen, terwijl andere delen in de volle zon kunnen zijn. Je moet hier rekening mee houden bij het beslissen wat je gaat planten.

Nu je een idee hebt van de aspecten om rekening mee te houden bij het plannen van je tuin, gaan we een handvol ideeën voor kleine stedelijke tuinen bekijken die je kunt opnemen.

Hoe laat je een tuin groter lijken?

We denken dat dit een vraag is die je al snel stelt bij het ontwerpen van een stadstuin. Er zijn een paar trucjes die je kunt proberen om de illusie van een grotere ruimte te creëren, allemaal eenvoudig en uitvoerbaar in bijna elke tuin.

Perspectief is essentieel. Je wilt je uitzicht op de tuin uitbreiden - geef jezelf iets om op verschillende niveaus naar te kijken. Creëer verschillende hoogtes in je tuin door elementen zoals terrassen op te nemen of hogere bomen en planten te planten om diepte toe te voegen en de aandacht af te leiden van de grenzen binnen je tuin.

Dit is een geweldige kans om creatief te worden. Probeer verschillende kleuren, architecturale elementen en materialen. Het toevoegen van 'zones' aan je tuin zal ook het gevoel van een grotere ruimte creëren, omdat het meer interesse wekt voor de kijker. Paden zijn ook een mooie toevoeging, omdat ze een tuin langer laten lijken.

Klimplanten verbergen ook massieve muren en hekken, waardoor de grenzen binnen je tuin vervagen en het gevoel van grootsheid vergroten.

Hoe je de buitenkant van je huis kunt versieren

Stedelijke tuinen zijn vaak omringd door muren en de buitenkant van je huis. De ruimte is beperkt, maar het opfleuren van de achterkant van je huis biedt een andere kans om je buitenruimte te maximaliseren.

Natuurlijk kun je altijd beginnen met een fris likje verf, of je nu kiest voor een neutrale kleur als basis of iets uniekers. Je kunt ook aantrekkelijke kenmerken zoals bekleding gebruiken om het echt op te laten vallen.

Nadat je een 'basis' hebt gemaakt aan de buitenkant van je huis, kun je nu beginnen met het toevoegen van planten en tuin decoratie aan de muur, en deze volledig integreren met je tuin. Dit geeft je meer ruimte om je ideeën voor je kleine stadstuin in praktijk te brengen en geeft je een leuk project om aan te werken terwijl je planten blijven groeien.

De trend van de verticale tuin is ideaal voor kleine ruimtes. Het stelt je in staat om optimaal gebruik te maken van een kleine tuin door planten en bloemen langs een muur of hek te laten groeien. Dit werkt vooral goed in stedelijke omgevingen, waardoor je wat kleur aan je straat kunt toevoegen en tegelijkertijd een natuurlijke ruimte kunt creëren.

Klimplanten en hangende manden tellen als verticale tuin decoratie. We zullen hieronder ingaan op deze specifieke kenmerken en hoe je ze gemakkelijk aan je plan voor een kleine tuin kunt toevoegen.

Wat je moet weten over klimplanten aan de muur:

Er zijn verschillende soorten klimplanten - zelfhechtende, slingerende en sierstruiken. Klimplanten zijn wat je normaal gesproken voorstelt als je aan muurklimmende planten denkt, bijvoorbeeld blauwe regen, klimop en Californische sering 'Concha'. Deze planten groeien ofwel van nature verticaal, ofwel ze groeien stevige stelen die je zelf aan de muur moet bevestigen. Sierstruiken daarentegen zijn geen natuurlijke klimplanten en groeien meestal naar buiten, dus je moet deze specifieke planten trainen om verticaal te groeien.

Welke planten voor wandbedekking je ook kiest, ze kunnen een aantrekkelijk element vormen als onderdeel van je ontwerpen en indelingen voor een kleine tuin. Bij het beslissen welke planten je wilt kiezen, moet je proberen het volgende in overweging te nemen:

● Houd rekening met de zonlichtinval. Klimplanten in de tuin zijn bedoeld als opvallende kenmerken, dus je wilt je planten de beste omstandigheden geven om te gedijen. Onderzoek welke soorten bloemen het goed doen in je tuinklimaat.
● Je moet ook rekening houden met je buren - we raden af om een invasieve plant te kiezen, omdat dit het huis van je buren zou kunnen beïnvloeden, wat je later in de problemen zou kunnen brengen.

Hoe klimplanten aan een muur ondersteunen

Elk type klimplant moet op verschillende manieren worden ondersteund, omdat sommige planten krachtiger zijn dan andere. Je moet beginnen met een ondersteuning waar je plant zich aan kan hechten. Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen bij aanschaf:

● Draadklemmen - het installeren van horizontale lijnen van draad over de muur waar de planten natuurlijk aan kunnen groeien.
● Trellis - een uitstekende optie als je je zorgen maakt over het beschadigen van je muur. Je kunt deze zelf maken of kopen bij tuin- en doe-het-zelfwinkels.
● Schermen - meestal gemaakt van plastic en gaas.

Hoe verzorg je klimplanten?

Hoe je voor je planten moet zorgen, hangt af van het type klimplant aan de muur dat je hebt. Er zijn echter een aantal tips die je zullen helpen je planten te trainen en je met een prachtige tuin/huiswand te maken:

● Geef niet te veel water - je hoeft eigenlijk alleen water te geven bij droge of schaduwrijke omstandigheden. Jonge scheuten hebben meer water nodig dan oudere planten.
● Blijf op de hoogte van nieuwe groei en bind deze vast aan de muur naarmate de stengels blijven groeien.
● Als je stengels zwak zijn, snoei dan de hoofdstengel met een derde om deze aan te moedigen zich uit te spreiden.
● Snoei je planten eens per jaar.
● Knip eventuele rommelige gebieden weg met een snoeischaar.

Ladder veiligheid bij het planten van planten aan een huis

Naarmate je muurklimmende tuinplanten groeien, zul je een ladder moeten gaan gebruiken om voor je bloemen te zorgen. Je veiligheid is hierbij van het grootste belang, vooral omdat je uiteindelijk op behoorlijke hoogte zult werken.

Met een gemiddelde ladder leun je deze eenvoudig tegen de muur, maar dat is niet altijd de beste optie. Hij kan wegglijden, wiebelen en je bloemen kunnen worden verpletterd als je geen ruimte hebt om tegenaan te leunen.

Investeren in een stevige ladder kan daarom het verzorgen van prachtige muurklimmende planten gemakkelijker en veiliger maken. Hier bij Henchman hebben we precies de ladder die je nodig hebt.

Onze driepoot ladders zijn speciaal ontworpen om je veilig te houden op oneffen terrein. Met drie verstelbare modellen om uit te kiezen, kun je je hoogte verhogen naarmate je planten groeien, zonder tegen ze aan te leunen of in de grond weg te zakken. Je kunt je planten handsfree snoeien, en met het ruime platform kun je een stapje terug doen en wat perspectief krijgen om te controleren of je knipsels gelijkmatig zijn en er geen kale plekken op de muur zijn.

Hoe je hangende manden kunt maken voor tuin decoraties

Als het geluid van muurklimmende planten je niet bevalt, of als je geen tijd hebt om voor ze te zorgen, zijn er tal van andere alternatieven. Wij zijn hier bij Henchman fan van de klassieke hangende mand, omdat er zoveel ontwerpen van hangende manden zijn die je kunt maken om je tuin op te laten vallen.

Je kunt kiezen voor de eenvoudige, klassieke mand, of voor een getrapte look, met manden van verschillende groottes die boven elkaar hangen. Als je er geen wilt kopen, probeer er dan zelf een te maken als klein project. Je kunt ook groenten en kruiden in een mand laten groeien, waardoor het een praktisch idee is voor een verticale tuin in kleine ruimtes.

Bloemenmanden aan de muur kunnen bijna overal worden opgehangen, ongeacht je ontwerp voor een kleine stedelijke tuin, van de hoeken van schuren en veranda's tot trellises die aan je buitenmuur zijn bevestigd.

We kunnen een heel nieuw artikel schrijven over alles wat je moet weten over hangende muur manden, maar hier is slechts een samenvatting van de basisprincipes:

● Wees voorzichtig met overbeplanting - de ruimte is beperkt in deze manden en je bloemen hebben ruimte nodig om te groeien. Als je een mand wilt die vol met planten staat, overweeg dan een groter formaat te gebruiken.
● Over het algemeen wil je 2-3 soorten en 6-9 planten in elke mand planten.
● Het vasthouden van water is essentieel om mooie hangende manden te creëren. Kies een goede voering in de mand - de drie belangrijkste soorten zijn Sphagnum Mos, Cocoa en Supamoss.
● Houd onkruid in de gaten - je wilt niet dat ze ruimte in je mand innemen.

Nogmaals, als je van plan bent om hangende muurplanten op grotere hoogte buiten op te hangen, gebruik dan een stabiele ladder. Hiermee kun je veilig buigen en je mand goed ophangen zonder te wiebelen of bang te zijn om te vallen.

Henchman tuingereedschap voor het creëren van prachtige kleine tuinen

Kleine stadstuinen mogen je tuinontwerp niet belemmeren. Met onze innovatieve tuin ladders kun je je stedelijke tuin omtoveren tot een natuurlijk toevluchtsoord waar je jarenlang van zult genieten.